Suggestie?

Aardappel

Omschrijving

De aardappel is niet weg te denken uit de moestuin. Met hun levendige groei en heerlijke smaak beloven aardappelen smaak en voldoening. Laat je fascineren door het proces, van het planten van de knollen tot het oogsten van je eigen verse, smaakvolle aardappelen. De knollen kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan de moestuin.

Eigenschappen van aardappel

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de halfschaduw of in de zon
Standplaats Goed doorlatende, vruchtbare grond
Zaaidiepte 10 cm
Kiemtijd 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur 10 - 15
Dagen tot oogst 80 - 120
Hoogte 30 - 60 cm
Wetenschappelijke naam Solanum tuberosum

Aardappel kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Aardappel kweken

Standplaats

De aardappel gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond op een zonnige locatie.

Aardappel binnen zaaien

Aardappelen worden niet binnen gezaaid, maar kunnen wel worden voorgekiemd voordat ze worden uitgeplant.

Aardappel uitplanten

Aardappelknollen worden in het voorjaar, wanneer de grond is opgewarmd, op een diepte van ongeveer 10 cm geplant.

Aardappel buiten zaaien

De aardappel wordt buiten geplant zodra er geen kans meer is op vorst, meestal rond april of mei.

Aardappel water geven en voeding

Aardappelen hebben regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week, en kunnen profiteren van een gebalanceerde meststof tijdens het groeiseizoen.

Combinatieteelt

Aardappelen kunnen goed gecombineerd worden met gewassen zoals bonen, maïs en kool, maar moeten worden vermeden bij tomaten, paprika's en aubergines vanwege mogelijke ziekterisico's.

Aardappel in potten

Aardappelen kunnen in grote potten of zakken worden gekweekt op een zonnige locatie met goede drainage.

Schadelijke dieren

Enkele schadelijke dieren voor aardappelen zijn de aardappelkever, aardrupsen en slakken.

Aardappel oogsten

Aardappelen kunnen worden geoogst zodra de plant is verwelkt en de knollen zich hebben gevormd, meestal in de late zomer of vroege herfst.

Aardappel klaarmaken

Na het oogsten kunnen aardappelen worden gekookt, gebakken, gefrituurd of gebruikt in diverse gerechten zoals stamppot, puree en salades.

Relaties

Suggestie?