Suggestie?

Aardbei (junidrager)

Omschrijving

De junidrager aardbei is een smakelijke en geliefde vrucht die wordt gekenmerkt door zijn sappige textuur en zoete, aromatische smaak. Deze variëteit van aardbeien produceert zijn oogst in de maand juni en groeit het beste in goed doorlatende grond met voldoende zonlicht. Met zijn aantrekkelijke rode kleur en heerlijke smaak is de junidrager aardbei een favoriet in desserts, smoothies en als verse snack rechtstreeks uit de tuin.

Eigenschappen van aardbei (junidrager)

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de zon
Standplaats bloembedden, potten, moestuinbakken
Zaaidiepte < 0,5 cm
Kiemtijd 15 - 20 dagen
Kiemtemperatuur 18 - 20
Dagen tot oogst 100 - 120 dagen
Hoogte 5 - 25 cm
Wetenschappelijke naam Fragaria × ananassa

Aardbei (junidrager) kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Aardbei (junidrager) kweken

Junidrager

Een aardbeiplant wordt een "junidrager" genoemd vanwege het tijdstip waarop deze aardbeienvariëteit zijn vruchten draagt. De junidrager produceert in een korte tijd een overvloed aan vruchten die rijp zijn om te oogsten in de maand juni.

Standplaats

De aardbei (junidrager) gedijt het best op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Een plek met ochtendzon en middagzon is ideaal.

Aardbei binnen zaaien

Om aardbeien binnen te zaaien, kun je in het vroege voorjaar (maart - april) zaden in zaai- of kweekbakjes plaatsen. Zorg voor een goede potgrond en houd de zaailingen warm en vochtig.

Aardbei uitplanten

Wanneer de zaailingen ongeveer 10 cm groot zijn en de kans op vorst voorbij is (eind april - begin mei), kunnen ze buiten worden uitgeplant in de tuin. Houd een plantafstand van ongeveer 30 cm aan tussen de aardbeienplanten.

Aardbei buiten zaaien

Aardbeien kunnen ook direct buiten in de volle grond gezaaid worden als de grond opgewarmd is in het voorjaar. Dit kan vanaf april, wanneer de grondtemperatuur minstens 10°C is.

Aardbei vermeerderen via uitlopers

Aan de moederplant groeien lange, dunne uitlopers die zich over de grond verspreiden. Je kunt deze uitlopers gebruiken om de aardbeiplant te vermeerderen. Dit kun je doen door de uitlopers voorzichtig los te snijden van de moederplant zodra ze voldoende wortels hebben ontwikkeld. Deze jonge plantjes kunnen vervolgens op een nieuwe locatie worden geplant of in potten worden gezet.

Aardbei water geven en voeding

Regelmatig water geven is essentieel voor aardbeien, vooral tijdens droge periodes en tijdens de bloei- en vruchtvormingsfase. Geef bij voorkeur water aan de wortelzone om te voorkomen dat het blad nat wordt. Bemest de planten met een evenwichtige meststof voor fruitplanten volgens de instructies op de verpakking.

Combinatieteelt

Aardbeien kunnen goed gecombineerd worden met bepaalde andere planten, zoals sla, spinazie, en bieslook, om elkaar te versterken en ongedierte af te weren. Plant bijvoorbeeld bieslook tussen de aardbeien om de aardbeien te beschermen tegen slakken.

Aardbei in potten

Als je geen tuin hebt, kun je aardbeien ook in potten en hangmanden kweken op een zonnig balkon of terras. Zorg ervoor dat de potten voldoende drainagegaten hebben en gebruik een kwalitatieve potgrond speciaal voor fruitplanten.

Schadelijke dieren

Enkele schadelijke dieren voor aardbeien zijn slakken, vogels (vooral merels) en aardbeibloesemkevers. Plaats bijvoorbeeld vogelnetten over de aardbeien om vogelvraat te voorkomen en gebruik natuurlijke bestrijdingsmethoden om slakken en kevers te bestrijden.

Aardbei oogsten

Aardbeien kunnen worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn, meestal herkenbaar aan hun dieprode kleur en zoete geur. Voorzichtig plukken om beschadiging te voorkomen en laat het kroontje aan de vrucht zitten om de houdbaarheid te verlengen.

Aardbei klaarmaken

Aardbeien kunnen vers gegeten worden, maar ook gebruikt worden in diverse gerechten zoals jam, taarten, smoothies en salades. Was de aardbeien voorzichtig voor gebruik en verwijder het kroontje voor het serveren of verwerken.

Relaties

Suggestie?