Suggestie?

Aardpeer

Omschrijving

Aardpeer, ook bekend als topinamboer, is een makkelijke groente voor de moestuin. Het produceert knollen met een zoete, nootachtige smaak, geschikt voor diverse gerechten. Aardperen gedijen goed in verschillende bodemtypen en zijn winterhard. Ze kunnen rauw, gekookt of geroosterd gegeten worden.

Eigenschappen van aardpeer

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de halfschaduw of in de zon
Standplaats Goed gedraineerde grond
Zaaidiepte 5 - 10 cm
Kiemtijd 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur 18 - 24
Dagen tot oogst 90 - 120 dagen
Hoogte 100 - 250 cm
Wetenschappelijke naam Helianthus tuberosus

Aardpeer kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Aardpeer kweken

Aardpeer binnen zaaien

Aardperen worden niet gezaaid, maar de knollen worden in het vroege voorjaar binnen voorgekiemd.

Aardpeer uitplanten

Zodra de vorst voorbij is, kun je de voorgekiemde knollen buiten planten in een goed voorbereide grond.

Aardpeer buiten zaaien

Aangezien aardperen uit knollen groeien, is buiten zaaien niet van toepassing; plant de knollen direct buiten na de laatste vorst.

Aardpeer water geven en voeding

Deze plant is vrij droogtetolerant, maar regelmatig water geven bevordert de groei. Een beetje compost als voeding volstaat.

Combinatieteelt

Combineer aardperen met mais of bonen voor een gunstige groeiomgeving en een efficiƫnt gebruik van ruimte.

Aardpeer in potten

Het kweken in potten is mogelijk, zorg voor een diepe pot en voldoende water, aangezien potten sneller uitdrogen.

Schadelijke dieren

Aardperen zijn redelijk resistent tegen plagen, maar let op voor knaagdieren die de knollen kunnen aantasten.

Aardpeer oogsten

Oogst de knollen na de eerste vorst, wanneer het loof afsterft, voor de beste smaak.

Aardpeer klaarmaken

Schil de knollen niet; was ze gewoon. Ze kunnen gekookt, gebakken of rauw in salades worden gebruikt.

Relaties

Suggestie?