Suggestie?

Andijvie

Omschrijving

Andijvie is een populaire bladgroente in de moestuin. Het groeit goed in volle zon tot halfschaduw en heeft regelmatig water nodig. Deze groente is vrij makkelijk te kweken. Andijvie kan vanaf het voorjaar gezaaid worden en is klaar voor de oogst na ongeveer 45 tot 60 dagen. Het past goed in een combinatieteelt met bijvoorbeeld wortelen en radijs. Andijvie biedt een frisse, licht bittere smaak aan salades en andere gerechten.

Eigenschappen van andijvie

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de schaduw of halfschaduw
Standplaats Buiten, in moestuin of in potten
Zaaidiepte 0,5 cm
Kiemtijd 5 - 10 dagen
Kiemtemperatuur 15 - 20
Dagen tot oogst 45 - 60 dagen
Hoogte 20 - 30 cm
Wetenschappelijke naam Cichorium endivia

Andijvie kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Andijvie kweken

Standplaats

Andijvie heeft een zonnige tot halfschaduwrijke plek nodig met vochtige, goed doorlatende grond.

Andijvie binnen zaaien

Binnen zaaien kan vroeg in het voorjaar. Gebruik trays of potjes en zet ze op een warme, lichte plek.

Andijvie uitplanten

Na het opkweken binnen, kunnen de plantjes naar buiten als ze sterk genoeg zijn en er geen vorst meer is.

Andijvie buiten zaaien

Zaai andijvie direct buiten vanaf het late voorjaar tot de zomer. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen.

Andijvie water geven en voeding

Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden. Een evenwichtige voeding bevordert de groei.

Combinatieteelt

Andijvie doet het goed naast gewassen als wortelen en radijs, wat helpt bij het beheersen van plagen.

Andijvie in potten

Andijvie kan ook in potten gekweekt worden, mits deze voldoende diep zijn en goede drainage hebben.

Schadelijke dieren

Let op voor slakken en bladluizen. Preventieve maatregelen en regelmatige inspectie zijn belangrijk.

Andijvie oogsten

Oogst andijvie als de kroppen volgroeid zijn maar nog voor ze doorschieten.

Andijvie klaarmaken

Was de andijvie grondig en snijd de bladeren in stukken. Geschikt voor salades of kort gekookt als groente.

Relaties

Suggestie?