Suggestie?

Artisjok

Omschrijving

Artisjokken zijn statige en smaakvolle planten voor zonnige moestuinen. Ze produceren eetbare bloemknoppen, een delicatesse in vele keukens.

Eigenschappen van artisjok

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de zon
Standplaats Warm en beschut
Zaaidiepte 0,5 - 1 cm
Kiemtijd 10 - 20 dagen
Kiemtemperatuur 18 - 25
Dagen tot oogst 90 - 120 dagen
Hoogte 120 - 180 cm
Wetenschappelijke naam Cynara cardunculus var. scolymus

Artisjok kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Artisjok kweken

Artisjok binnen zaaien

Begin binnen met zaaien in de vroege lente, in potjes met goed doorlatende grond. Zet ze op een warme, lichte plek om de ontkieming te bevorderen.

Artisjok uitplanten

Zodra de artisjokplantjes sterk genoeg zijn en de kans op vorst voorbij is, kunnen ze naar buiten. Kies een zonnige plek met rijke, goed doorlatende grond.

Artisjok buiten zaaien

Het direct buiten zaaien is mogelijk in regio's met milde winters. Zaai ze in goed bewerkte, vruchtbare grond op een zonnige locatie, in de late lente.

Artisjok water geven en voeding

Artisjokken hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Een wekelijkse diepe watergift en maandelijkse bemesting helpen bij een goede groei.

Combinatieteelt

Plant artisjokken in de buurt van bloemkool of broccoli om de groei te bevorderen. Vermijd het plaatsen naast aardappelen of tomaten, die kunnen concurreren om voedingsstoffen.

Artisjok in potten

Kies voor het kweken in potten een grote, diepe pot met goede afwatering. Zorg voor voldoende ruimte zodat de artisjokken goed kunnen groeien.

Schadelijke dieren

Artisjokken kunnen last hebben van plagen zoals bladluizen en slakken. Regelmatig inspecteren en natuurlijke bestrijdingsmethoden toepassen is aanbevolen.

Artisjok oogsten

Oogst de artisjokken wanneer de knoppen groot en stevig zijn, maar voordat de bloemen open gaan. Snijd ze af met een stukje steel.

Artisjok klaarmaken

Verwijder de buitenste, harde bladeren en snijd de bovenkant af. Kook of stoom de artisjokken tot ze zacht zijn, en serveer met een dipsaus naar keuze.

Relaties

Suggestie?