Suggestie?

Knoflook

Omschrijving

Knoflook is een veelgebruikte bolgewas met een scherpe smaak en sterk aroma. Het gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond. Eenvoudig te kweken en na 90-150 dagen oogstrijp. Geliefd in de keuken vanwege zijn smaak en heeft ook gezondheidsvoordelen.

Eigenschappen van knoflook

Water
Om de zes dagen ongeveer
Licht
In de halfschaduw of in de zon
Standplaats Zonnige, goed doorlatende grond
Zaaidiepte 2 - 5 cm
Kiemtijd 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur 10 - 25
Dagen tot oogst 90 - 150 dagen
Hoogte 30 - 60 cm
Wetenschappelijke naam Allium sativum

Knoflook kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Knoflook kweken

Standplaats

Knoflook gedijt het beste in een zonnige omgeving met goed doorlatende grond.

Knoflook binnen zaaien

Knoflook wordt meestal niet binnen gezaaid, omdat het direct in de volle grond wordt geplant.

Knoflook uitplanten

Wanneer de knoflookteentjes ontkiemd zijn, kunnen ze in de volle grond worden geplant, met ongeveer 10 cm tussen elk teentje.

Knoflook buiten zaaien

Knoflook kan in de herfst of het vroege voorjaar buiten worden gezaaid. Plant de teentjes 2-5 cm diep met de punt omhoog.

Knoflook water geven en voeding

Geef knoflook matig water en zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Meststof is meestal niet nodig, tenzij de grond arm is.

Combinatieteelt

Knoflook gedijt goed in combinatie met aardbeien, tomaten, wortelen en kool, omdat het helpt om schadelijke insecten op afstand te houden.

Knoflook in potten

Ja, knoflook kan in potten worden gekweekt, zolang de pot diep genoeg is om de wortels voldoende ruimte te geven.

Schadelijke dieren

Knoflook wordt meestal met rust gelaten door de meeste plagen, maar soms kunnen trips en knoflookvliegen een probleem zijn.

Knoflook oogsten

Oogst de volgroeide knoflookbollen wanneer de bladeren beginnen te verwelken en geel worden. Laat ze daarna enkele weken drogen op een warme, geventileerde plaats.

Knoflook klaarmaken

Knoflook kan worden gepeld, fijngehakt, geperst of geroosterd en is een veelgebruikt kruid in diverse gerechten, waardoor het een onmisbaar ingrediƫnt is in veel keukens over de hele wereld.

Relaties

Suggestie?