Suggestie?

Sugarsnaps

Omschrijving

Sugarsnaps, ook wel suikererwten genoemd, zijn knapperige peulen die zowel de zoete smaak van erwten als de krokante textuur van peulen combineren. Ze worden geteeld in moestuinen vanwege hun heerlijke smaak en voedingswaarde. Sugarsnaps kunnen zowel rauw worden gegeten als kort worden gekookt of gestoomd om hun frisheid en zoetheid te behouden. Ze zijn een veelzijdige groente die kan worden toegevoegd aan salades, roerbakgerechten, soepen of als gezonde snack op zichzelf kan worden gegeten.

Eigenschappen van sugarsnaps

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de halfschaduw of in de zon
Standplaats moestuin
Zaaidiepte 2 - 4 cm
Kiemtijd 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur 10 - 17
Dagen tot oogst 70 - 84 dagen
Hoogte 120 - 150 cm
Wetenschappelijke naam Pisum sativum var. macrocarpon

Sugarsnaps kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Sugarsnaps kweken

Standplaats

De sugarsnaps (Pisum sativum var. macrocarpon) gedijen het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende en vruchtbare grond.

Sugarsnaps binnen zaaien

Je kunt de sugarsnaps binnenshuis zaaien in potjes of zaaitrays. Doe dit ongeveer 4 tot 6 weken voordat de laatste verwachte vorst voorbij is.

Sugarsnaps uitplanten

Wanneer de sugarsnap zaailingen zo'n 10 centimeter groot zijn en de buitenlucht warm genoeg is, kun je ze buiten uitplanten. Houd hierbij een plantafstand van ongeveer 20-30 centimeter aan.

Sugarsnaps buiten zaaien

Als je de sugarsnaps direct buiten wilt zaaien, wacht dan tot de grond goed is opgewarmd in het voorjaar. Zaai de zaden op een diepte van ongeveer 2-3 centimeter.

Sugarsnaps water geven en voeding

Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet doorweekt, tijdens het groeiseizoen. Geef indien nodig regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Voorzie de planten ook van een evenwichtige meststof volgens de instructies op de verpakking.

Combinatieteelt

Sugarsnaps gedijen goed bij combinatieteelt. Plant ze bijvoorbeeld samen met wortelen, sla, of radijsjes. Vermijd het planten in de buurt van uien of knoflook.

Sugarsnaps in potten

Als je beperkte ruimte hebt, kun je sugarsnaps ook in grote potten of containers kweken. Zorg ervoor dat de potten voldoende drainagegaten hebben en gebruik een kwalitatieve potgrond.

Schadelijke dieren

Houd een oogje in het zeil voor slakken, rupsen en vogels, aangezien deze schade kunnen toebrengen aan de sugarsnap planten. Neem indien nodig passende maatregelen, zoals het plaatsen van fijnmazig gaas of het gebruik van natuurlijke afweermiddelen.

Sugarsnaps oogsten

Je kunt de sugarsnaps oogsten zodra de peulen volgroeid zijn, maar nog steeds knapperig. Pluk ze regelmatig om de plant te stimuleren meer peulen te produceren. Oogst door de peul voorzichtig van de plant af te breken.

Sugarsnaps klaarmaken

Voordat je de sugarsnaps gaat bereiden, was je ze grondig onder stromend water. Verwijder eventuele draden aan de zijkant van de peulen. Kook ze kort in licht gezouten water, roerbak ze met andere groenten, of geniet ervan als een heerlijke en knapperige toevoeging aan salades.

Relaties

Suggestie?