Suggestie?

Surinaamse peper

Omschrijving

Surinaamse peper, ook bekend als Madame Jeanette, is een pittige peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Deze peper staat bekend om zijn intense hitte en fruitige aroma. Het heeft een geeloranje tot roodachtige kleur en een karakteristieke rimpelige textuur. Surinaamse peper wordt vaak gebruikt om gerechten extra pit en smaak te geven, variërend van vleesgerechten tot sauzen en marinades.

Eigenschappen van surinaamse peper

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
In de halfschaduw of in de zon
Standplaats Lichtzure en normale bodem
Zaaidiepte 0,5 - 1 cm
Kiemtijd 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur 25 - 30
Dagen tot oogst 60 - 90 dagen
Hoogte 70 - 100 cm
Wetenschappelijke naam Capsicum chinense

Surinaamse peper kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Surinaamse peper kweken

Standplaats

De Surinaamse peper (Capsicum chinense) gedijt het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind.

Surinaamse peper binnen zaaien

Om de Surinaamse peper binnen te zaaien, plaats je de zaden in zaai- of potgrond op een warme plek binnen, bijvoorbeeld op een vensterbank. Houd de grond vochtig en gebruik eventueel een verwarmingsmatje om de kieming te bevorderen.

Surinaamse peper uitplanten

Wanneer de Surinaamse peperplantjes ongeveer 10-15 centimeter groot zijn en er geen kans meer is op vorst, kunnen ze buiten worden uitgeplant. Kies een zonnige, beschutte plek in de tuin met voldoende ruimte tussen de planten.

Surinaamse peper buiten zaaien

Je kunt de Surinaamse peper ook rechtstreeks buiten zaaien wanneer de grond goed is opgewarmd in het voorjaar. Kies een zonnige plek en zaai de zaden op een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter.

Surinaamse peper water geven en voeding

De Surinaamse peper heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef de planten ook regelmatig een uitgebalanceerde meststof om een goede groei en vruchtontwikkeling te bevorderen.

Combinatieteelt

De Surinaamse peper kan goed gecombineerd worden met andere groenten en kruiden in de moestuin, zoals tomaten, basilicum en peterselie. Let op dat je planten kiest die vergelijkbare groeiomstandigheden en waterbehoeften hebben.

Surinaamse peper in potten

Als je geen tuin hebt, kun je de Surinaamse peper ook uitstekend in grote potten of containers op het balkon of terras kweken. Zorg voor goede afwatering en geef regelmatig water en voeding.

Schadelijke dieren

Let op voor schadelijke dieren zoals bladluizen, witte vlieg en slakken, die de Surinaamse peper kunnen beschadigen. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmethoden of milieuvriendelijke insecticiden.

Surinaamse peper oogsten

De Surinaamse peper kan worden geoogst wanneer de vruchten volledig rijp zijn en een mooie rode, gele, oranje of paarse kleur hebben gekregen, afhankelijk van de variëteit. Knip de pepers voorzichtig af om de plant niet te beschadigen.

Surinaamse peper klaarmaken

Na het oogsten kun je de Surinaamse peper gebruiken in diverse gerechten om ze een pittige smaak te geven. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes als je de hitte iets wilt verminderen. Pas op bij het hanteren van de pepers, gebruik indien nodig handschoenen, en was je handen grondig na het aanraken.

Relaties

Suggestie?