Suggestie?

Tuinboon

Omschrijving

Tuinbonen zijn een populaire peulvrucht die gekweekt wordt in moestuinen vanwege hun heerlijke smaak en voedingswaarde. Ze hebben grote, platte bonen in heldere groene peulen. Tuinbonen gedijen goed in zonnige locaties met goed doorlatende grond en vereisen regelmatig water geven.

Eigenschappen van tuinboon

Water
Om de zes dagen ongeveer
Licht
In de halfschaduw of in de zon
Standplaats moestuin
Zaaidiepte 2 - 3 cm
Kiemtijd 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur > 5
Dagen tot oogst ~ 112 dagen
Hoogte 50 - 100 cm
Wetenschappelijke naam Vicia fabia

Tuinboon kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Tuinboon kweken

Standplaats

De tuinboon (Vicia faba) gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende, voedzame grond.

Tuinboon binnen zaaien

Je kunt de tuinboon binnenshuis zaaien in potjes of trays, ongeveer 4-6 weken voordat de laatste vorst voorbij is. Zorg voor voldoende licht en een temperatuur van ongeveer 15-20°C.

Tuinboon uitplanten

Als de zaailingen zo'n 10-15 cm groot zijn en er geen vorstgevaar meer is, kunnen ze buiten worden uitgeplant op een afstand van ongeveer 20-25 cm tussen elke plant.

Tuinboon buiten zaaien

Direct buiten zaaien kan vanaf maart tot mei, zodra de grond goed is opgewarmd in het voorjaar. Zaai de zaden op een diepte van 3-5 cm en houd een afstand van ongeveer 20-30 cm tussen de rijen.

Tuinboon water geven en voeding

Houd de grond gelijkmatig vochtig, vooral tijdens droge periodes. Geef de tuinbonen regelmatig een evenwichtige meststof om de groei te bevorderen.

Combinatieteelt

Tuinbonen gaan goed samen met gewassen zoals wortelen, sla, en aardappelen. De stikstofbindende eigenschap van tuinbonen is gunstig voor naburige planten.

Tuinboon in potten

Je kunt tuinbonen ook in grote potten of containers kweken, zolang ze minstens 30 cm diep zijn en voldoende ruimte bieden voor de wortels om te groeien.

Schadelijke dieren

Let op slakken, zwarte bonenluizen en zwarte bonenkevers, want die kunnen schadelijk zijn voor de tuinboon. Neem indien nodig biologische bestrijdingsmaatregelen.

Tuinboon oogsten

De tuinbonen kunnen worden geoogst zodra de peulen volgroeid zijn, maar nog niet helemaal rijp. Pluk ze voorzichtig om de plant niet te beschadigen.

Tuinboon klaarmaken

Verwijder de buitenste peul van de tuinboon en je krijgt de smakelijke groene bonen die je kunt koken, stomen of verwerken in diverse gerechten.

Relaties

Suggestie?