Suggestie?

Witloof

Omschrijving

Witloof, ook bekend als Witlof of Brussels lof, groeit ondergronds als een wortel en vormt daarna heerlijke witte kropjes in het donker. Met een licht bittere smaak is het perfect voor diverse gerechten en een must voor elke moestuin!

Eigenschappen van witloof

Water
Ongeveer twee keer per week
Licht
Halfschaduw
Standplaats Moestuinbed of pot
Zaaidiepte 1 cm
Kiemtijd 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur 15 - 18
Dagen tot oogst 90 - 110 dagen
Hoogte 15 - 30 cm
Wetenschappelijke naam Cichorium intybus var. foliosum

Witloof kalender

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Binnen zaaien Buiten zaaien Oogsten

Witloof kweken

Standplaats

Witloof gedijt het beste in goed doorlatende grond met veel zonlicht.

Witloof binnen zaaien

Zaai witloofzaden binnen in het vroege voorjaar in trays of potten.

Witloof uitplanten

Plant de zaailingen buiten na de laatste vorst, in rijen met voldoende ruimte ertussen.

Witloof buiten zaaien

Witloof kan ook direct buiten worden gezaaid in de late lente of vroege zomer.

Witloof water geven en voeding

Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt, en gebruik een evenwichtige meststof tijdens het groeiseizoen.

Combinatieteelt

Witloof gedijt goed naast wortels, sla en uien, maar vermijd het planten naast tomaten of bonen.

Witloof in potten

Je kunt witloof ook in grote potten of containers kweken, zorg voor goede afwatering.

Schadelijke dieren

Let op slakken en bladluizen, die schadelijk kunnen zijn voor witloof. Neem passende maatregelen.

Witloof oogsten

Oogst witloof in de herfst, nadat het 3-4 weken in de grond heeft gezeten. Snijd de krop net boven de wortel af.

Witloof klaarmaken

Witloof kan rauw worden gegeten in salades of gegrild en gekookt als groente.

Relaties

Suggestie?